Súly feleslege fennmarad.

Ennek következtében előbb utóbb mozgásszervi, ízületi betegségek léphetnek fel e szervek túlterheltsége következtében. Természetesen a túlsúly számos más betegség forrása tud lenni. Nem is beszélve arról, hogy a mozgás nehezebbé válik, mely egy sor mozgásra épülő szabadidős tevékenységet nehézzé, esetleg lehetetlenné tesz.

Az anyagcsere betegségek és a hormonzavarok tartós fennállása számtalan szövődmény kialakulásának a forrása.

Rövidtávon nehezíti a terhesség kialakulását. Ha terhesség létrejön, akkor jelentősen növeli a vetélési kockázatot. Ha nem vetél el a terhes, akkor a terhességi cukorbetegség kialakulásának nő meg a kockázata.

Hosszabb távon az időskori cukorbetegség kialakulásával járhat, akiknél már a cukorbetegség kialakulása előtt, az inzulinrezisztencia érkárosító hatása miatt, a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázatát növeli. De minden olyan szerv károsodását is eredményezheti, amelyben a beszűkült erek szövődményeképpen károsodások lépnek fel. Leggyakrabban a vese, a szem, az alsó végtag betegségei alakulnak ki. Ezenkívül az agyvérzés, a szívinfarktus és a rosszindulatú megbetegedések sora is gyakoribb ebben a beteganyagban, mint a normál populációban.

A fáradékonyság, mely a munkavégzés teljesítményét és a szabadidős tevékenységeket is hátrányosan érinti.