A túlsúly nem csak a nők betegsége, hanem a fejlett fogyasztói társadalmak velejárója, mely egyformán érinti a férfiakat és a nőket. A hormonális, vagy a szénhidrát anyagcserezavar miatt kialakuló elhízás nem csak a szülés következtében alakulhat ki. Éppen ezért nem csak a nőket érinti. Éppen ezért a férfiak is érintettek ebben a problémában.

Korunk betegsége a mozgásszegény életmód és a rendszertelen étkezés, a túlzott táplálék bevitel, különös tekintettel a szénhidrát mértéktelen fogyasztására. Mindezek eredményezik, hogy már az iskoláskorúaknál megfigyelhetők – fiúknál és lányoknál egyaránt – a kialakuló elhízás első jelei.
Felnőtt korban még fokozottabb arányban látható a populációs szinten magas arányban jelentkező túlsúly. A túlsúly, esetleg a kövérség, a következményes egészségkárosodás szintjén is megmutatkozik. Akár a várható élettartam viszonylag alacsony értékében (összehasonlítva hasonló fejlettségű országok adataival), akár az életminőséget jelző krónikus megbetegedések magas arányában is jelentkezik.

A kialakulás módja hasonlóan a nőknél jelentkezőhöz, döntően a genetikai determináltság és az életmódunk egészségtelen viszonyainak a következménye.
A genetikai meghatározottság esetleges jelenléte miatt fontos a családban az elődöknél már jelentkezett eltérések ismerete. A tudatos életvezetés, a mozgásban gazdag sportos életmód és a megfelelő táplálkozás ebben a csoportban döntő, de általában gyógyszeres segítség is szükséges lehet.
Az életmódból fakadó szerzett eltérés, pedig tudatos életvitelt tesz szükségessé, de a kialakult anyagcserezavar már sajnos sokszor elkerülhetetlenné teszi az életmód megváltoztatáson túl a gyógyszeres támogatást is.

A kockázatok hasonlóak mint a nőknél. A túlsúly magukkal hozza a mozgásszervi megbetegedéseket a nagyobb terhelés következményeként, az ízületek károsodnak, erőteljesebben kopnak, könnyebben sérülnek az ínak, az izmok. A túlsúly miatt tovább nehezül a mozgás, ami a változatlan energia bevitel miatt, további súlygyarapodást eredményez.

A túlzott táplálékbevitel miatt az erek károsodnak, amik magukkal hozhatnak számos megbetegedést, így a szív és érrendszeri megbetegedéseket (trombózisok, infarktusok, agyvérzés stb.).